odchudzajace plany zywieniowe

Plany żywieniowe

Dieta Bydgoszcz, plany dietetyczne mające na celu redukcję masy ciała, przy zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia oraz inne diety poprawiające funkcjonowanie Twojego organizmu. Układamy jadłospisy indywidualnie dopasowane do każdego pacjenta. Diety składają się z produktów tanich i łatwo dostępnych oraz są dostosowane do wielu jednostek chorobowych:

  • choroby spowodowane niedoborem: energii, białka, NNKT, jodu, wapnia, fluoru, żelaza, kwasu foliowego, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K),
  • choroby jamy ustnej (próchnica zębów),
  • ostre i przewlekłe biegunki,
  • celiakia,
  • mukowiscydoza,
  • zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych,
  • dyslipidemia,
  • choroby serca i układu krążenia,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • cukrzyca,
  • nietolerancja laktozy,
  • alergie pokarmowe,
  • choroby wątroby, trzustki i nerek,
  • dna moczanowa,
  • osteoporoza,
  • choroby nowotworowe,
  • jadłowstręt psychiczny, bulimia,
  • i wiele innych jednostek chorobowych.

Dieta Bydgoszcz – plany żywieniowe

Nasze diety dostosowane są do różnych okresów życia:

  • dieta dla niemowląt, dzieci i młodzieży,
  • dieta dla osób dorosłych
    (uwzględniająca aktywność fizyczną),
  • plany żywieniowe dla kobiet ciężarnych i karmiących,
  • jadłospisy dla osób starszych,

Dietetyk dziecięcy

dietetyk dla dzieci, mlodziezy i niemowlat
dietetyk dla dzieci

1. Żywienie niemowląt

W okresie niemowlęcym (do 12 miesiąca życia) dziecko intensywnie się rozwija i ważne jest, aby jego jadłospis zawierał wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Poruszane przez dietetyka tematy:
⇒ karmienie naturalne, charakterystyka modyfikowanego mleka dla niemowląt,
⇒ Kiedy zacząć żywienie uzupełniające (pokarmy i płyny inne niż mleko matki) oraz jakie produkty spożywcze podawać dziecku?
⇒ proporcję między białkiem, tłuszczem i węglowodanami,
⇒ wpływ produktów zbożowych na rozwój dziecka,
⇒ Czy dziecko może jeść słodycze, sól i cukier?
⇒ Ile i jakie napoje podawać dziecku?
⇒ Jaką konsystencje powinny mieć pokarmy?
⇒ Ile posiłków dziennie w żywieniu niemowląt?
⇒ model żywienia niemowląt karmionych mlekiem matki z podziałem na miesiące i uwzględnieniem różnych artykułów spożywczych,
⇒ model „sztucznego” żywienia dzieci,
⇒ wpływ żywienia na funkcjonowanie dziecka w przyszłości.

2. Żywienie dzieci i młodzieży (w wieku: 1 – 3 lat, w okresie przedszkolnym, szkolnym)

Dowiesz się m.in.
→ Jakie jest zapotrzebowanie energetyczne Twojego dziecka?,
→ Jakie produkty powinno spożywać i w jakich ilościach?
→ Czy powinno pić mleko?

Dieta dla osób starszych

diety dla osób starszych, w wieku podeszlym i sedziwym
diety dla osób starszych

Z podziałem na:

  • wiek podeszły (60 – 74 lat),
  • wiek starszy (75 – 90 lat).
  • wiek sędziwy, określany również jako długowieczność (powyżej 90 roku życia.

Nauczymy Cię m.in.

» eliminować produkty, które Ci szkodzą,
» łączyć składniki w smaczne potrawy,
» zasad prawidłowego żywienia dobranych do Twojego wieku i stanu zdrowia.

Układając dla Państwa jadłospisy uwzględniamy normy zapotrzebowania na kilkadziesiąt składników pokarmowych:

energia, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, wapń, żelazo, witamina A, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, aminokwasy (lizyna, izoleucyna, leucyna, tryptofan, walina, fenyloalanina, tyrozyna, treonina, metionina, kwas glutaminowy, alanina, histydyna), fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód, jod, cholesterol.

Dietetyk w Bydgoszczy. Smaczna, zdrowa dieta i skuteczne odchudzanie.